Jesse Palmberg

Jesse Palmberg

Bender, Janitza ja Citel

Vikavirtamittarit vahtivat maadoitetun verkon eristysvikoja. Päinvastoin kuin kelluvan verkon eristysviassa, maadoitetun verkon eristysvika aiheuttaa vikavirtoja, joita voidaan suoraan mitata virtamittarilla. Maadoitetun verkon vikavirtamittauksella on omat rajoituksensa. Erovirtaan perustuva vikavirtamittaus ei havaitse symmetrisiä vikoja (kaikissa vaiheissa on täsmälleen sama eristysvika). Myös N-johtimen eristysviat PE:hen nähden ovat vaikeasti tulkittavia. Kelluvassa IT-verkossa näitä ongelmia ei ole.

Vanhan nimityksen, maasulkurele, käyttö aiheuttaa usein väärinkäsityksiä, koska maasulku tarkoittaa kelluvassa ja maadoitetussa verkossa eri asiaa, joten niissä tarvitaan aivan eri mittausmenetelmät. Kelluvassa verkossa mitataan eristysvastusta eristystason valvontareleellä ja maadoitetussa verkossa mitataan vikavirtoja vikavirtamittarilla.

Maadoitetun verkon vikavirtamittauksen laitteita valittaessa on huomioitava verkossa esiintyvien vikavirtojen aaltomuoto. Vikavirran muoto on sama kuin vikapaikan jännitteen muoto. Jos verkossa on laitteita, joissa on tasajännitekomponentteja, voi vikavirta sisältää isoja tasavirtakomponentteja, vaikka verkon syöttö olisikin vaihtojännitettä.

A-luokan (esim. RCM-420) vikavirtamittauksessa käytetään perinteisiä summavirtamuuntajia, ja ne mittaavat vain vaihtovirtaa. B-luokan (esim. RCMA423) vikavirtamittauksessa käytetään summavirtamuuntajia, jotka pystyvät mittaamaan sekä tasa- että vaihtovirtakomponentteja oikeassa suhteessa. Tätä mittausta tarvitaan tasasähkökomponentteja sisältävissä virtapiireissä, joissa on esim. taajuusmuuntajia.

Jos tällaisessa virtapiirissä käytetään A-luokan mittausta, mitataan vain osa todellisesta vikavirrasta. Lisäksi jos tasavirtakomponentti on niin iso, että se kyllästää summavirtamuuntajan, myös vaihtovirtakomponentti jää mittaamatta.

Benderillä on myös 12-kanavainen vikavirtamittari RCMS460, jossa voi jokaisen kanavan A- tai B-luokan valita erikseen sopivaa summavirtamuuntajaa käyttämällä. Käytettäessä useampia mittauspisteitä voidaan eristysviat paikallistaa nopeammin ja saada siten järjestelmästä tarkempaa tietoa. Käyttökohteina esim. sairaalat ja datakeskukset.

Lisätietoja:
Jesse Palmberg
040 509 1102
jesse.palmberg@enkom-active.fi
LinkedIn

Tuotekoodi Nimi Tuotekuvaus Pakkauskoko Tuotelehti Lisää tarjouspyyntöön
RCMS410-24 RCMS410-24 Bender, vikavirran valvontarele Type A & Type B 1 Lisää
RCMA423-D-1 RCMA423-D-1 Bender, vikavirran valvontarele Type A & Type B 1 Lisää
RCM420-D-1 RCM420-D-1 Bender, vikavirran valvontarele Type A 1 Lisää
CTUB100 CTUB100 Bender summavirtamuuntajat ja valintataulukko 1 Lisää
RCM PRODUCTS RCM PRODUCTS Bender Product overview, Residual current monitoring 1 Lisää

Yli 75-vuoden kokemuksella Saksalainen perheyritys Bender on maailman johtava sähköturvallisuustuotteiden valmistaja. Benderillä on yli 1160 työntekijää ja yli 15 % yrityksen resursseista käytetään tuotekehitykseen. Kaikki tuotteet valmistetaan Saksassa.

https://www.bender.de/en/

Takaisin ylös

Käytämme sivustollamme evästeitä taataksemme parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen. Jatkamalla eteenpäin hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää