Gigalight on optisten lähettimien pioneeri. Laadukkaat komponentit ja pitkäaikainen kokemus mahdollistavat uusien innovaatioiden tuomisen ensimmäisenä markkinoille. Gigalightin optisen transceivereiden valikoimasta löytyy mallit kiinteään verkkoon, 5G mobiiliverkkoon sekä data center ympäristöihin.
www.gigalight.com
SFP on hot-pluggable verkkoliitäntämoduuli, jota käytetään sekä telekommunikaatio- että tietoliikennesovelluksiin. SFP-lähetin-vastaanotinmoduulit tukevat SONET-, Gigabit Ethernet-, kuitukanavaa ja muita yleisiä rajapintoja. Ne voivat hallita 1-10 Gbps: n liikennettä kupari- ja kuitukaapeleilla. Tämä tekee SFP: stä yhden markkinoiden monipuolisimmista liittimistä. SFP:tä on saatavana useille eri etäisyyksille ja aallonpituuksille 220 metristä aina 160 kilometriin. Aallonpituudet liikkuvat 850 nm ja 1550 nm välillä. Yleisimmin käytetty tiedonsiirtonopeus SFPllä on 1Gbps.
SFP+ hyödyntää SFP-suunnittelun etuja parantaen datakapasiteettia. Myös SFP + toimii kupari- ja optisten kaapeleiden kanssa, mutta se voi saavuttaa paljon suuremmat nopeudet. Tiedonsiirtonopeudet alkavat 10 Gbps: stä, ja uudemmassa Fibre Channel -suunnittelussa SFP+-yhteydet voivat saavuttaa jopa 32 Gbps: n nopeuden. Telekommunikaatio-, sekä tietoliikennesovelluksissa käytetään yhä enemmän SFP+ moduuleita SFPn sijaan.
SFP moduuleista löytyy myös kuparinen (copper) versio. Eroja valokuituiseen SFP-moduuliin on esim erilaiset rajapinnat. Kupari SFP-moduulin liitäntä on RJ45, ja kuituoptisen SFP-moduulin liitäntä on pääasiassa LC-duplex. On myös LC simplex- ja MTP / MPO-rajapintoja.
Kuparista SFP-moduulia käytetään yleensä CAT5-, CAT6-, CAT6A- tai CAT7-tyyppisten verkkokaapeleiden liittämiseen, kun taas valokuitu SFP-moduuli on yleensä kytketty kuitupistokkeiden johtoihin. Kupari-SFP-moduulin käytetyimmät nopeudet ovat: 1000 Base SFP, 10/100/1000 SFP ja 10G SFP+.
1000Base-kupari-SFP-moduulia voidaan käyttää gigabittiseen ethernet-verkkoon, tämä nopeus on kiinteä, joten harvat asiakkaat valitsevat tämän.
10/100 / 1000BASE-kupariportin SFP-moduulia voidaan käyttää nopeaan Ethernet- ja Gigabit Ethernet -verkkoon. Toisin kuin muut kuparimoduulit tämä kupariporttimoduuli on nopeuden suhteen innovatiivisempi ja pystyy vastaamaan erilaisiin sovellustarpeisiin. 10G-kuparinen SFP+ moduuli on suunniteltu nopeita tiedonsiirtoyhteyksiä varten. Sitä käytetään pääasiassa 10 Gigabitin Ethernet-verkossa, ja 10G SFP + kupari SFP -moduuli on ensimmäinen 10G optinen moduuli, joka lähetetään verkkokaapelilla. Sitä voidaan käyttää kytkimen tai verkon SFP+ portissa.
BiDi eli kaksisuuntainen lähetinvastaanotin (bidirectional optical transceiver ) käyttää kahta erilaista aallonpituutta siirtymän saamiseksi molempiin suuntiin vain yhdellä kuidulla. Moduulit otetaan käyttöön pareittain, yksi uplink ("U") suuntaan ja toinen downlink ("D") suuntaan.
Verkoissa on tilanteita, joissa kuitujen vähentäminen on tärkeää ja BiDi-lähetin-vastaanottimista on hyötyä juurikin niissä tilanteissa, joissa käytettävissä on vain rajoitettu kuitumäärä tai rajallinen johtotila. BiDi SFPtä käytetään lähinnä pienillä 100M-10G nopeuksilla, mutta, mutta myös harvinaisempi 40G QSFP+ BiDi on saatavana.
CSFP (compact small form-factor pluggable, cSFP) käyttää samaa liittymärajapintaa kuin SFP. Molemmat sen päät ovat kaksisuuntaisia ja ne tarjoavat kaksinkertaisen kapasiteetin verrattuna tavalliseen BiDi:n. Jokainen portti toimii yhdellä kuidulla ilman muita optisia kuituja.
CSFP-lähetinvastaanottimet tukevat useita palveluja välillä 100 Mbit/s-1,25 Gb/s, mikä sisältää Ethernet-, kuitukanava- ja SDH/SONET-palveluja.
CSFP:tä käytetään ensisijaisesti porttitiheyden lisäämiseen ja kuidun käytön vähentämiseen porttia kohti.
SFP28- ja SFP+-lähetin-vastaanottimissa on samat pinoutit ja ne ovat yhteensopivia keskenään. SFP+ on kuitenkin suunniteltu toimimaan nopeudella 10 Gb , kun taas SFP28 on suunniteltu toimimaan nopeudella 25 Gbps. SFP28: lla on suurempi kaistanleveys ja erinomainen impedanssisäätö. Lisäksi SFP28-lähetin-vastaanottimella ja SFP28-kuparikaapelilla on huomattavasti suurempi kaistanleveys ja pienempi häviö verrattuna SFP+ versioon.
SFP28 on taaksepäin yhteensopiva 10 GbE: n kanssa ja se on helppo muuttaa 100 GbE: ksi
QSFP+ on Quad (4-kanavainen) pienikokoinen (pluggable optics transceiver) -vastaanotin. Se on kompakti kuituoptinen lähetin-vastaanotin, jota käytetään 40 Gigabitin Ethernet (40GbE) -tietoliikennesovelluksiin. Se liittää verkkolaitteen (kytkin, reititin, mediamuunnin tai vastaava laite) kuituoptiseen tai kuparikaapeliin.
QSFP28 (100G Ethernet ) on suunniteltu 100G Ethernet -sovellusta varten käyttäen kiinteää 103,25 Gbps: n tiedonsiirtonopeutta.
Saatavana on 100G QSFP28 SR4 Low Power -moduuli, joka on hyödyllinen nykyaikaisissa datakeskusympäristöissä ja voi auttaa säästämään virtaa ja pienentämään lämmöntuottoa,100G QSFP28 LR4 Long Haul (20km) -moduuli sekä QSFP28 ER4 40km.
100G QSFP28 (Quad Small Form-Factor Pluggable 28) -optisia lähetin-vastaanottimia (SFP, otinen-moduuli, Gbic) käyttävät laajasti Internet-palveluntarjoajat, matkapuhelinoperaattorit ja datakeskukset.
DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) on multipleksoitu kuituoptiikka mikä tarkoittaa, että kaapelit on paritettu tavalla, joka sallii datan virrata kahteen suuntaan samanaikaisesti. Toisin sanoen mikä tahansa verkon solmu voi lähettää ja vastaanottaa tietoa samanaikaisesti.
Tiheä aallonpituuden (DWDM) kuituoptiikka on erityisesti suunnattu dataintensiivisiin toimintoihin.
Yksi kaapeli voi samanaikaisesti lähettää jopa 192 erillistä viestintäkanavaa kerralla. Koska jokainen kanava voi kuljettaa jopa 100 Gbps, tämä johtaa yhteenlasketulle kaistanleveydelle 19,2 Tbps.
Tyypillinen DWDM-järjestelmä käyttää 40 kanavaa 100 GHz: n välein tai 80 kanavaa 50 GHz: n välein. DWDM: n lähettämän poikkeuksellisen datatiheyden ansiosta, sitä käytetään enimmäkseen sitä vaativissa sovelluksissa. Yleisin näistä sovelluksista on tietoliikenne. Internet-palveluntarjoajat käyttävät DWDM: ää yleensä viestintäkeskuksissa. Pilvipalvelujen tarjoajat ovat DWDM: n toinen suuri käyttäjä.
CWDM (Coarse Wavelength Division Multiplexing) on eräänlainen multipleksoitu kuituoptiikka ja se voi lähettää samanaikaista, kaksisuuntaista viestintää.
CWDM käyttää lasersignaaleja, jotka eroavat 20 nm: n välein. Yhteensä 18 erilaista kanavaa on käytettävissä - aallonpituusalueella 1610 nm - 1270 nm - ja 8 kanavaa voidaan käyttää yhdessä järjestelmässä. Koska kukin kanava pystyy siirtämään 3,125 Gbps: n tiedonsiirtonopeuteen, yhteenlaskettu kyky on 10 Gbps kaikille CWDM-kaapeleille.
Suurilla tiedonsiirtonopeuksilla, alhaisilla kustannuksilla ja hyvällä lähetysalueella (jopa 120 km) CWDM loistaa monissa tapauksissa. Se on paras kaupunkitason sovelluksissa. Monet laajakaistayhteyttä tarjoavat rakentavat suurimman osan infrastruktuuristaan käyttäen CWDM järjestelmää. Suuret kampukset ja palvelinkeskukset hyötyvät myös CWDM: n integroinnista.
CWDM on ihanteellinen nopeille ja pitkille verkoille, jotka eivät tarvitse suurempia nopeuksia. Se on myös ihanteellinen vanhempien järjestelmien asteittaiseen päivittämiseen.