Vikavirtamittarit vahtivat maadoitetun verkon eristysvikoja. Päinvastoin kuin kelluvan verkon eristysviassa, maadoitetun verkon eristysvika aiheuttaa vikavirtoja, joita voidaan suoraan mitata virtamittarilla. Maadoitetun verkon vikavirtamittauksella on omat rajoituksensa. Erovirtaan perustuva vikavirtamittaus ei havaitse symmetrisiä vikoja (kaikissa vaiheissa on täsmälleen sama eristysvika). Myös N-johtimen eristysviat PE:hen nähden ovat vaikeasti tulkittavia. Kelluvassa IT-verkossa näitä ongelmia ei ole.

Vanhan nimityksen, maasulkurele, käyttö aiheuttaa usein väärinkäsityksiä, koska maasulku tarkoittaa kelluvassa ja maadoitetussa verkossa eri asiaa, joten niissä tarvitaan aivan eri mittausmenetelmät. Kelluvassa verkossa mitataan eristysvastusta eristystason valvontareleellä ja maadoitetussa verkossa mitataan vikavirtoja vikavirtamittarilla.

Maadoitetun verkon vikavirtamittauksen laitteita valittaessa on huomioitava verkossa esiintyvien vikavirtojen aaltomuoto. Vikavirran muoto on sama kuin vikapaikan jännitteen muoto. Jos verkossa on laitteita, joissa on tasajännitekomponentteja, voi vikavirta sisältää isoja tasavirtakomponentteja, vaikka verkon syöttö olisikin vaihtojännitettä.

A-luokan (esim. RCM-420) vikavirtamittauksessa käytetään perinteisiä summavirtamuuntajia, ja ne mittaavat vain vaihtovirtaa. B-luokan (esim. RCMA423) vikavirtamittauksessa käytetään summavirtamuuntajia, jotka pystyvät mittaamaan sekä tasa- että vaihtovirtakomponentteja oikeassa suhteessa. Tätä mittausta tarvitaan tasasähkökomponentteja sisältävissä virtapiireissä, joissa on esim. taajuusmuuntajia.

Jos tällaisessa virtapiirissä käytetään A-luokan mittausta, mitataan vain osa todellisesta vikavirrasta. Lisäksi jos tasavirtakomponentti on niin iso, että se kyllästää summavirtamuuntajan, myös vaihtovirtakomponentti jää mittaamatta.

Benderillä on myös 12-kanavainen vikavirtamittari RCMS460, jossa voi jokaisen kanavan A- tai B-luokan valita erikseen sopivaa summavirtamuuntajaa käyttämällä. Käytettäessä useampia mittauspisteitä voidaan eristysviat paikallistaa nopeammin ja saada siten järjestelmästä tarkempaa tietoa. Käyttökohteina esim. sairaalat ja datakeskukset.

Lisätietoja:
Jesse Palmberg
040 509 1102
jesse.palmberg@enkom-active.fi
LinkedIn

Yli 75-vuoden kokemuksella Saksalainen perheyritys Bender on maailman johtava sähköturvallisuustuotteiden valmistaja. Benderillä on yli 1160 työntekijää ja yli 15 % yrityksen resursseista käytetään tuotekehitykseen. Kaikki tuotteet valmistetaan Saksassa.

https://www.bender.de/en/

Takaisin ylös

Kirjautumattomana käyttäjänä voit

  • tehdä tarjouskyselyitä koriin keräämistäsi tuotteista.
  • selata tuotteita, ladata tiedostoja ym.
  • Samalla sivuston laaja tuotetieto helpottaa oikeiden mallien löytämistä.

Selaa tuotteita

Kirjautumisen edut

  • Tee tilauksia tuotteista omilla hinnoilla.
  • Laske vaivattomasti materiaalitarpeesi projektikohtaisesti eri ostoskoreihin.


Tilaa tunnukset

Käytämme sivustollamme evästeitä taataksemme parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen. Jatkamalla eteenpäin hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää